Soorten isolatie | Premies spouwmuurisolatie | Premies dakisolatie | Premies sociale huurwoningen | Jobs*2 | Realisaties
close
Home » Spouwmuurisolatie prijs kosten

Spouwmuurisolatie prijs en kosten

Spouwmuurisolatie prijs gezocht? Een optimaal wooncomfort en toekomstgericht investeren in minder energieverlies en een lagere energiefactuur? Dan valt spouwmuurisolatie zeker te overwegen. Wij duiken in dit artikel dieper in dit onderwerp en spitten het helemaal uit voor u. Zo kunt u weloverwogen bekijken of spouwmuurisolatie wat voor u is. Daarbij kijken we ook nauwkeurig naar de kosten en de prijzen die met spouwmuurisolatie gepaard gaan en welke factoren daarbij een rol spelen.

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is het isoleren van de ruimte tussen de buiten- en de binnenmuur van een woning. Dit noemt men de spouwmuur. Plaats men isolatiemateriaal tussen deze twee muren, dan spreekt men van spouwmuurisolatie. Heel wat oude huizen, zeker die van voor 1980 beschikken nog niet over dit type isolatie, tenzij er al gerenoveerd is. Door spouwmuurisolatie wordt warmteverlies voorkomen. Heel wat warmte verdwijnt immers door de muren. Bij nieuwe woningen zijn de spouwen iets breder, waardoor er meer isolatiemateriaal gebruikt kan worden. Hoe breder de spouw, hoe uitgebreider de keuze aan isolatiemateriaal.

Spouwmuurisolatie prijs kosten
Spouwmuurisolatie prijs

Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?

Heel wat mensen kiezen er de dag van vandaag voor om hun spouwmuren te isoleren. Logisch, want deze isolatie heeft heel wat voordelen. U voorziet eigenlijk een extra laag, waardoor u energie gaat besparen en uw wooncomfort groter wordt.

  • U bespaart energie
    Omdat er minder warmte door de gevels verloren gaat, moet u minder energie verbruiken. Niet alleen dalen de energiekosten, u stoot ook minder CO2 uit wat dan weer goed is voor het milieu. De besparingen kunnen al snel in de honderden euro’s lopen, waardoor u de investering in uw spouwmuurisolatie recupereert.
  • Hoger wooncomfort

Door te investeren in dit type isolatie blijft de woning in de winter warmer en koelt deze af in de zomer. Ook op het vlak van geluidsoverlast kan spouwmuurisolatie impact hebben.
 

Wanneer kan spouwmuurisolatie aangebracht worden?

Is uw woning gebouwd na 1980, dan is de spouwmuur standaard voorzien van isolatiemateriaal. Bij oudere huizen is dit niet het geval. De dikte van de buitenmuur bepaalt of een woning van spouwmuurisolatie voorzien kan worden of niet. Bij een dikte van minimaal 24 cm is er meestal wel de mogelijkheid tot een spouwmuur. Is de ruimte er niet, dan kan er geen isolatie aangebracht worden. Trouwens ook wanneer de spouw al voorzien is van isolatie kan het de moeite lonen om even te bekijken of er geen nieuwe isolatie voorzien dient te worden. Heel wat isolatiematerialen kunnen immers hun isolerend vermogen in de loop der jaren verliezen.

Hoe gaat spouwmuurisolatie in zijn werk?

Een spouwmuurisolatie gaat in principe vooraf door een spouwonderzoek. Dit wordt uitgevoerd door een specialist. Deze stelt vast of er effectief een spouw geïnstalleerd kan worden. Tijdens dit onderzoek bekijk een specialist of de spouw proper is, of deze al niet geïsoleerd werd en of de muren en voegen in orde zijn. Verder kan uit dit onderzoek ook blijken dat er bijkomende ventilatie nodig is.


Een spouwmuurisolatie neemt niet zo heel veel tijd in beslag. meestal is de klus op een halve of hele dag wel geklaard. Via kleine gaatjes in de muur wordt de isolatie in de spouw aangebracht. Veel meer werk komt er niet bij kijken, dus al snel plukt u er de vruchten van. De kost van een spouwmuurisolatie valt dan ook reuze mee.

ATG Gecertificeerd isolatiebedrijf

ATG gecertificeerd plaatser van spouwmuurisolatie met polystyreen parels of EPS parels.

BCCA Gecertificeerd isolatiebedrijf

BCCA certificatie voor onafhankelijk vastgesteld vertrouwen in gekwalificeerde dienstverlening.

Offerte Aanvragen

De muur na isoleren om te kunnen genieten van een lagere energiefactuur?
Vraag hier uw offerte aan

Isolatie FAQ

Welke premie is er voor spouwmuurisolatie?

Met een eindfactuur in 2021 bedraagt de premie 5 euro per m² geïsoleerde oppervlakte. Lees meer over de premie, voorwaarden en procedure op Vlaanderen.be. Een gecertificeerd inspecteur na-isolatie spouwmuur in dienst bij een gecertificeerde firma kijkt na of uw woning in aanmerking komt voor de premie. Onze verkopers hebben allen de nodige opleidingen gevolgd en examen succesvol afgelegd om deze titel van gecertificeerd inspecteur na-isolatie te mogen dragen. Nu-Isoleren.be is een gecertificeerde firma dus dat is ook een vinkje op de lijst. Als gecertificeerd bedrijf verzorgen we de eerste aanvraag en als alle papierwerk afgehandeld is, verzendt Nu-Isoleren.be u de nodige premiedocumenten voor de afhandeling van uw premie aanvraag bij Fluvius. Uw netbeheerder Fluvius verzorgt de uiteindelijke uitbetaling van de premie.

Waarom zou ik de muur na isoleren?

Kil gevoel in huis, koude muren en een onaangenaam comfort? Dan lijkt het wel dat uw spouwmuren niet geïsoleerd zijn. Dit komt vaak voor in huizen van 1930 tot 1975.van 1945 tot 2000. U laat dan een enorme mogelijkheid liggen om te besparen op uw energiefactuur. Een gemiddelde gezin zonder woning isolatie verliest veel warmte via en verbruikt per jaar maar liefst voor 3000 kWh per jaar aan energie. Hetzelfde gemiddelde gezin met een goed geïsoleerd huis heeft maar 1250 kWh nodig voor energie. Dat verschilt al snel enkele honderden euro’s per jaar. De meeste huizen zijn eenvoudig te isoleren zonder verbouwing. Spouwmuurisolatie wordt vanaf de buitenkant in de muur gespoten en is in enkele uren klaar. Binnen ontstaat er geen stof of vuiligheid. Isoleren verbetert het comfort van uw woning: minder damp op de ramen, warmere vloeren en minder geluidsoverlast van buiten.

Wanneer kan spouwmuurisolatie niet toegepast worden?

Spouwmuurisolatie kan niet geinjecteerd worden wanneer de spouw sterk vervuild is. Een gelijkmatige verdeling van de parels is essentieel om een degelijke isolatie te garanderen. Wanneer resten van mortel of puin aanwezig zijn in de spouw ontstaan er koudebruggen. Dit kan resulteren in vocht of schimmelplekken.

Is Nu-Isoleren.be ATG gecertificeerd?

Nu-isoleren.be beschikt over de nodige certificering ATG die van ons uw ideaal isolatiebedrijf maken. 100% tevredenheid gegarandeerd!

Vraag Uw Offerte Aan

    Wat vertellen onze klanten?

    Klanten Ervaringen

    Spouwmuurisolatie injecteren?

    Nu-Isoleren.be is u graag van dienst. Snelle opvolging verzekerd.
    De beste prijzen en service bij Nu-Isoleren.be! 100% tevredenheid gegarandeerd!

    Vraag Hier Uw Offerte Aan

    Toonaangevend In Kwaliteit

    Onze Isolatie Merken

    Welke materialen zijn er om een spouwmuurisolatie uit te voeren?

    1. Glaswol
    1. Dit materiaal van gerecycleerd glas wordt in vlokvorm in de spouw ingespoten. Niet alleen isoleert glaswol goed, het is ook brandwerend. Een erkende installateur kan glaswol perfect aanbrengen. Glaswol wordt ook vochtwerend gemaakt met een speciaal product en is daarom waterafstotend, schimmels maken dan ook geen kans. Glaswol werkt ook geluidsisolerend.

    2. PUR-schuim
    1. PUR-schuim is vloeibare kunststof die via gaten in de spouw wordt gespoten en wat daarna hard wordt. PUR isoleert uitstekend en is zeer goed bestand tegen vocht. Het materiaal hecht zich aan andere materialen in de spouwmuur, waardoor hergebruiken onmogelijk is. Het materiaal is dan ook niet super milieuvriendelijk. PUR kan al gebruikt worden in een spouw van amper 3 cm dik en daardoor is het een dankbaar materiaal.

    2. Polystyreen parels en -korrels
    1. Deze piepschuim bolletjes worden onder hoge druk in de spouw gespoten. Deze bolletjes ademen en stoten water af, waardoor vocht en schimmel quasi uitgesloten zijn. Ze blijven tientallen jaren uitstekend isoleren en zijn 100% recycleerbaar. Op het vlak van brandveiligheid en geluidsisolatie scoren ze wel een tikkeltje minder, maar ze reguleren dus wel uitstekend vocht en zijn milieuvriendelijk.

    De prijs en kosten voor spouwmuurisolatie variëren naargelang het materiaal dat u kiest.

    Wat kost spouwmuurisolatie?

    Al bij al valt de kost van spouwmuurisolatie uitstekend mee. Bovendien kan u er heel wat geld mee besparen, dus de terugverdientijd is kort. Vaak is de investering binnen de 4 jaar gerecupereerd. Het vormt dan ook een aantrekkelijke investering, meteen ook de reden dat veel mensen voor spouwmuurisolatie kiezen. De materiaalkost is het hoogst, aangezien spouwmuurisolatie betrekkelijk weinig arbeid vergt.

    Zijn er ook nadelen verbonden aan spouwmuurisolatie?

    Wil u spouwmuurisolatie aanbrengen, dan mag een gevel niet dampdicht zijn. Gevels in geglazuurde baksteen zijn dan ook niet geschikt, want de glazuurlaag kan kapot springen. Ook strengpers stenen en verblendstenen zijn niet ideaal, maar mits impregneren kan hier alsnog spouwmuurisolatie op toegepast worden. Bij een geschilderde gevel is het ook uitkijken geblazen, deze muur mag niet dampdicht zijn. De meeste moderne verven zijn damp-open. Laat uw muur dus zeker inspecteren.

    Wat is spouwmuurvervuiling?

    Resten puin, cement of ander bouwmateriaal? Ze kunnen stuk voor stuk voorkomen in de spouwmuur. Heel wat oudere woningen zijn op die manier vervuild. Hierdoor kan isolatiemateriaal niet gelijkmatig aangebracht worden en kunnen koudebruggen ontstaan. Niet alleen isoleert dit dan minder er kunnen op termijn ook vochtplekken ontstaan. De meeste zaken kunnen wel uit de spouw verwijderd worden. De enige zaken die niet weggehaald kunnen worden zijn cementbaarden. Deze zijn aan slordig metselwerk te wijten en vormen een brug tussen het buiten- en binnenspouwblad. Op die manier veroorzaken ze koudebruggen die voor vocht kunnen zorgen. Een onderzoek kan nodig zijn om dit te detecteren.

    Het laten opruimen van spouwmuurvervuiling brengt een extra kost met zich mee.          

    Enkele weetjes over spouwmuurisolatie?
    • De meeste huizen die voor 1975 zijn gebouwd beschikken standaard niet over spouwmuurisolatie. Ze komen hier wel voor in aanmerking voor. De meeste woningen die voor 1920 zijn gebouwd hebben geen spouwmuur.
    • Streeft u naar een energieneutrale woning dan kunt u de binnen- en buitenkant verder isoleren. Trouwens niet enkele de muren kunnen geïsoleerd worden, ook het dak, de vloeren, …
    • Spouwmuurisolatie laat u beter over aan vakmensen.
    • Heeft u last van vochtplekken, meld dit dan tijdens de inspectie. Op die manier kan het kwaad vaak bij de bron worden aangepakt.
    • Geen spouwmuur? Uw gevel aan de binnen- of buitenkant laten isoleren is nog altijd een optie.
    Nieuwbouw
    • Bij een nieuwbouw wordt de isolatie in de spouw tijdens het bouwproces voorzien. Dit is uiteraard het makkelijkste. 
    Impact op de isolatiewaarden

    Kiest uw isolatiemateriaal voor uw spouwmuurisolatie zorgvuldig. Hoe beter de isolatiewaarde, hoe beter de warmte wordt vastgehouden. Volgende zaken zijn belangrijk als u de isolatiewaarde gaat bekijken:

    • R-waarde: Dit is de waarde van een onderdeel per constructie. Hoe hoger, hoe beter.
    • RC-waarde: De totale waarde van de constructie. Hoe hoger, hoe beter.
    • U-waarde: De hoeveelheid warmte die verloren gaat; Hoe lager, hoe beter.
    • Lambda waarde: Dit geeft de warmtegeleiding aan. Hoe lager, hoe beter.
    • K-waarde: De gemiddelde waarde van uw huis. Hoe lager, hoe beter.
    Wat zijn de alternatieven voor een spouwmuurisolatie?

    Geen spouw of is deze niet bruikbaar? Alsnog zijn er twee alternatieven om isolatie aan te brengen:

    • Muren langs buiten isoleren
      Dit gaat wel ten koste van het uitzicht van uw oorspronkelijke gevel, al hoeft dit geen minpunt te zijn. De isolatie kan afgewerkt worden met een gevelbekleding naar keuze.

    • Muren langs binnen isoleren
      Een buitenmuur langs binnen isoleren kan met een voorzetwand die u opvult. Dit kan met glaswol. U verliest wel wat ruimte, maar krijgt wel een netjes afgewerkte muur. Hier kan u trouwens ook kabels en andere storende details achter kwijt.
    Welke premies zijn er voor een spouwmuurisolatie?

    Een spouwmuurisolatie vergt wel een investering, maar u kan er ook een premie voor krijgen. Wil u in aanmerking komen in Vlaanderen voor een premie, dan dient u wel een beroep te doen op een ATG-gecertificeerde aannemer. Bovendien moet er een minimale R-waarde gehaald worden:

    • In Vlaanderen moet de R-waarde minstens 1,5 m²K/W zijn voor spouwmuurisolatie, 2,0 m²K/W voor isolatie langs de binnenzijde en 3,0 m²K/W voor isolatie langs de buitenzijde.
    • In Brussel moet de R-waarde minstens 1,0 m²K/W zijn voor spouwmuurisolatie, 2,0 m²K/W voor isolatie langs de binnenzijde en 3,5 m²K/W voor isolatie langs de buitenzijde.
    • In Wallonië moet de R-waarde minstens 1,5 m²K/W zijn voor spouwmuurisolatie, 2,0 m²K/W voor isolatie langs de binnenzijde en 3,5 m²K/W voor isolatie langs de buitenzijde.
    Hoe kiest u een partner voor uw spouwisolatie?

    Er zijn heel wat bedrijven die thuis zijn in spouwisolatie. De prijs en de kosten van spouwmuurisolatie durven hevig schommelen. Het spreekt voor zich dat u uw leverancier maar beter zorgvuldig kiest. Wij geven alvast enkele aandachtspunten mee bij het kiezen van uw partner. Het spreek voor zich dat de prijs/kosten ook een belangrijke rol spelen bij het kiezen van uw leverancier.

    • Gegarandeerde kwaliteit
      Bekijk de keurmerken en referenties van uw leverancier. Op die manier bent u zeker dat uw leverancier de nodige kwaliteitsmaatstaven hanteert.
    • Service
      Een goede leverancier biedt service aan. Kunt u met al uw vragen bij uw partner terecht en krijgt u snel antwoorden, dan zit u meestal goed.
    • Garantie
      Erkende bedrijven geven meestal 10 jaar garantie op hun werk. Deze garantie is belangrijk, want als de installatie niet goed gaat, kunnen er heel wat problemen opduiken.
    • Prijs/kosten
      Prijs/kosten van de spouwmuurisolatie is van belang, maar mag nooit doorslaggevend zijn. U wil toch niet aan kwaliteit inboeten en veel sneller dan voorzien weer werkzaamheden laten uitvoeren?
    Waar bepaalt de prijs/kosten spouwmuurisolatie?

    Reken op een spouwmuurisolatie prijs van 18 à 25 euro per m2. Daar zit de plaatsing mee in. De kosten van een spouwmuurisolatie kunnen schommelen. Dit hangt samen met:

    • Het aantal m2 spouwmuur
    • Het materiaal dat gebruikt wordt om te isoleren
    • Waar de werkzaamheden plaatsvinden en op welke hoogte
    • De energiepremie
    • Bijkomende extra wensen en vragen

    De bereikbaarheid van het gebouw speelt ook een belangrijke rol bij de kostprijs. Hoe sneller de vakmensen aan het werk kunnen, hoe meer de kost gedrukt wordt. Bij grote volumes mag u er ook zeker van zijn dat de kost per vierkante meter daalt. Hoe dikker de spouw, hoe meer voordeel u doet. Moet de gevel geïmpregneerd worden, dan gaat dit met extra kosten gepaard.

    De prijs van het isolatiemateriaal en de kosten zijn één ding, maar welk materiaal het meest geschikt is, hangt van meerdere zaken af:

    • Doelstelling van de isolatie
      Moet uw spouwmuur niet enkel thermisch maar ook akoestisch isoleren? Dan kunt u beter voor minerale wol opteren.
    • Dikte van de spouwmuur
      EPS en PUR zijn geschikt voor uiterst smalle spouwmuren, andere materialen kunnen dan weer enkel bij dikkere spouwmuren.
    • De voegen
      Afhankelijk van de breedte van de voegen kan al dan niet een specifiek isolatiemateriaal gebruikt worden.
    Hoe snel kan u uw spouwisolatie terugverdienen?

    Vaak heeft u al na 2 jaar uw initiële investering gerecupereerd. Afhankelijk van de factoren die meespelen kan dit oplopen tot maximaal 7 jaar. 

    Vraag vandaag nog uw prijsofferte aan voor spouwmuurisolatie

    Vraagt u offerte op voor uw spouwmuurisolatie, dan kan u maar beter op een aantal zaken letten:

    • Vergelijk steeds goed de voorgestelde isolatiematerialen
      Zorg dat u appels met appels vergelijkt. Zit er een verschil tussen het gebruikte isolatiematerialen dan kan dit een prijsverschil verklaren. Kijk altijd goed na of het wel het beste isolatiemateriaal is dat er wordt voorgesteld en zet daar de prijs en kosten tegenover.

    • Kijk verder dan enkel de prijs van de spouwmuurisolatie
      De prijs is één ding, maar let ook hier of er geen verborgen kosten zijn. Let ook op de eventuele extra’s die aangerekend worden.

    • Zorg dat de spouwmuur altijd voldoende gevuld is, kijk dus naar de inschatting van de verschillende leveranciers. Een voorafgaande inspectie is altijd nodig om dit correct te kunnen inschatten. 

    Een prijsofferte op maat voor het isoleren van uw spouwmuren? Contacteer ons en we komen, gratis, bij u thuis ter plaatse voor een degelijke analyse van uw muren en bezorgen u een gedetailleerd voorstel.  

    Spouwmuurisolatie aan de beste prijs?

    Nu-Isoleren.be staat steeds paraat voor u. Snelle opvolging verzekerd.
    De beste spouwmuurisolatie prijs en service bij Nu-Isoleren.be! 100% tevredenheid gegarandeerd!

    Vraag Hier Uw Offerte Aan
    5/5 - (84 votes)