Spouwisolatie | Buitenmuurisolatie met crepi | Premies spouwmuurisolatie | Premies dakisolatie | Premies sociale huurwoningen | Jobs*2 | Realisaties
close
Home » Premies sociale isolatieprojecten voor huurwoningen

Sociale isolatieprojecten voor huurwoningen

Premies voor sociale isolatieprojecten voor huurwoningen

De Vlaamse overheid wil slecht geïsoleerde huurwoningen helpen isoleren. Voor huurwoningen bewoond door prioritaire groepen zijn er extra hoge premies voor sociale dakisolatieprojecten, sociale beglazingsprojecten en sociale spouwmuurisolatieprojecten. Bovendien begeleidt een projectpromotor de huurder en de verhuurder bij de voorbereiding en de uitvoering van de werken.

 

Voorwaarden

Het gaat om woningen op de private huurmarkt waarvan de bewoner behoort tot een van deze doelgroepen:

  1. ‘beschermde afnemers’ (recht hebben op de sociale maximumprijzen voor gas en elektriciteit)
  2. personen voor wie een verzoek tot afsluiting van gas of elektriciteit bij de Lokale Adviescommissie (LAC) werd ingediend
  3. huishoudens met een actieve budgetmeter voor gas of elektriciteit
  4. personen die behoren tot de kwetsbare doelgroep van de Vlaamse energielening
    • die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds (klevertje eindigt op 1)
    • of een huishouden hebben met een jaarlijks bruto belastbaar inkomen lager of gelijk aan 18.730,66 euro, verhoogd met 3.467,55 euro per persoon ten laste (er wordt gekeken naar het inkomen van 1 jaar terug)
    • of een huishouden hebben met een gezamenlijk belastbaar inkomen van maximaal 31.340 euro, verhoogd met 1.630 euro per persoon ten laste (er wordt gekeken naar het inkomen van 3 jaar terug).
    • of die in schuldbemiddeling zitten (bv. bij het OCMW of CAW) en hun verwarmingsfactuur niet kunnen betalen
    • of die hulp krijgen van het OCMW voor onbetaalde facturen voor gas of elektriciteit
  5. personen die huren bij een sociaal verhuurkantoor, een lokaal bestuur of een OCMW
  6. huurders met een geregistreerde huurovereenkomst van minstens 1 jaar met een maximale huurprijs (niet-geïndexeerde huurprijs, dus zoals bij begin van het huurcontract)
    • bij een premieaanvraag in 2018:
      • met een maximale huurprijs van 500 euro
      • of met een maximale huurprijs van 550 euro in
        • de steden Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas, Turnhout
        • de gemeenten Affligem, Asse, Beersel, Bertem, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Grimbergen, Halle, Herne, Hoeilaart, Huldenberg, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Kortenberg, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Overijse, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Tervuren, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem, Zemst
    • bij een premieaanvraag in 2019:
      • met een maximale huurprijs van 521,69 euro
      • of met een maximale huurprijs van 573,86 euro in
        • de steden Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas, Turnhout
        • de gemeenten Affligem, Asse, Beersel, Bertem, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Grimbergen, Halle, Herne, Hoeilaart, Huldenberg, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Kortenberg, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Overijse, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Tervuren, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem, Zemst

In ruil wordt van de verhuurder verwacht dat hij de huurprijs niet verhoogt en het lopend huurcontract niet voortijdig opzegt.

Als de premie die de promotor krijgt niet voldoende is om de kosten van het isolatieproject te dekken, dan is het eventuele restbedrag voor de uitvoering van de werken ten koste van de verhuurder.

 

Procedure

Geïnteresseerde huurders en verhuurders kunnen contact opnemen met een projectpromotor in de buurt.

  • De projectpromotor kijkt na of zowel de huurder als de eigenaar een sociaal isolatieproject wilt uitvoeren. Hij maakt afspraken met de huurder en de eigenaar rond de uitvoering en de financiering van de werken.
  • De projectpromotor dient een volledig ingevuld aanvraagformulier in bij de netbeheerder (Infrax of Eandis).
    • Als de aanvraag wordt goedgekeurd, krijgt de projectpromotor uiterlijk 20 werkdagen na indiening een mededeling dat de premie na uitvoering van de werken kan worden toegekend en hoe groot het bedrag ervan is.
    • Als de netbeheerder de aanvraag niet kan goedkeuren, krijgt de projectpromotor uiterlijk 20 werkdagen na indiening een mededeling met de reden waarom de aanvraag werd geweigerd of welke gegevens ontbreken.
  • Na de goedkeuring van de aanvraag voert de projectpromotor de werken uit. De meeste projectpromotoren zijn sociale-economiebedrijven die ook een erkenning hebben om isolatiewerken uit te voeren. De projectpromotor kan ook een aannemer inschakelen. De huurder of verhuurder mogen de werken niet zelf uitvoeren.
  • Wanneer de premie die de projectpromotor krijgt niet voldoende is om de kosten van het isolatieproject te dekken, dan krijgt de eigenaar een aparte factuur met het restsaldo.
 

Bedrag

Sociaal
dakisolatieproject
Sociaal
beglazingsproject
Sociaal
spouwmuurisolatieproject
  • 20 euro per m² voor de projectpromotor
  • 200 euro per dossier voor de projectpromotor
  • 85 euro per m² voor de projectpromotor
  • 200 euro per dossier voor de projectpromotor
  • 12 euro per m² voor de projectpromotor
  • 200 euro per dossier voor de projectpromotor

Wanneer de premie (+ een forfaitair bedrag van 200 euro per dossier) die de projectpromotor krijgt niet voldoende is om de kosten van het isolatieproject te dekken, dan krijgt de eigenaar een aparte factuur met het restsaldo.

  • Hiervoor kan de eigenaar geen premie van de netbeheerder meer krijgen, maar in bepaalde gevallen nog wel de Vlaamse renovatiepremie of de Vlaamse verbeteringspremie (tot en met 31 mei 2019).
  • In het geval van een dakisolatieproject kan de eigenaar een belastingvermindering voor dakisolatie van 30% op de eventuele restfactuur krijgen.
    Let wel: de belastingvermindering voor dakisolatie werd afgeschaft in 2017. Alleen als u al een bestelbon hebt getekend en een voorschot hebt betaald voor eind 2016, kon u hiervoor nog in aanmerking komen.
 

Uitzonderingen

Komen niet in aanmerking:

  • huurwoningen van sociale huisvestingsmaatschappijen
  • huurders die direct of indirect eigenaar of mede-eigenaar zijn van de woning en huurders die de woning huren van een bloed- of aanverwant tot in de tweede graad.

Als Nu-Isoleren.be adviseren en begeleiden wij u voor een goede afronding van uw aanvraag. Onze vertegenwoordiger heeft reeds ervaring met heel wat premieaanvragen voor isolatie, dus zal hij u de juiste pad wijzen. Vraag advies en een gratis offerte zodat u kunt genieten van een geïsoleerd huis met een serieuze premie bovenop.

1 Tekstfragmenten, procedures en verwijzigingen naar externe websites op deze pagina zijn afkomstig van vlaanderen.be, de officiële website van de Vlaamse overheid.

Spouwmuurisolatie

ATG Gecertificeerd isolatiebedrijf

ATG gecertificeerd plaatser van spouwmuurisolatie met polystyreen parels of EPS parels.

BCCA Gecertificeerd isolatiebedrijf

BCCA certificatie voor onafhankelijk vastgesteld vertrouwen in gekwalificeerde dienstverlening.

Offerte Aanvragen

De muur na isoleren om te kunnen genieten van een lagere energiefactuur?
Vraag hier uw offerte aan

Isolatie FAQ

Welke premie is er voor spouwmuurisolatie?

Met een eindfactuur in 2021 bedraagt de premie 5 euro per m² geïsoleerde oppervlakte. Lees meer over de premie, voorwaarden en procedure op Vlaanderen.be. Een gecertificeerd inspecteur na-isolatie spouwmuur in dienst bij een gecertificeerde firma kijkt na of uw woning in aanmerking komt voor de premie. Onze verkopers hebben allen de nodige opleidingen gevolgd en examen succesvol afgelegd om deze titel van gecertificeerd inspecteur na-isolatie te mogen dragen. Nu-Isoleren.be is een gecertificeerde firma dus dat is ook een vinkje op de lijst. Als gecertificeerd bedrijf verzorgen we de eerste aanvraag en als alle papierwerk afgehandeld is, verzendt Nu-Isoleren.be u de nodige premiedocumenten voor de afhandeling van uw premie aanvraag bij Fluvius. Uw netbeheerder Fluvius verzorgt de uiteindelijke uitbetaling van de premie.

Waarom zou ik de muur na isoleren?

Kil gevoel in huis, koude muren en een onaangenaam comfort? Dan lijkt het wel dat uw spouwmuren niet geïsoleerd zijn. Dit komt vaak voor in huizen van 1945 tot 2000. U laat dan een enorme mogelijkheid liggen om te besparen op uw energiefactuur. Een gemiddelde woning zonder isolatie verliest veel warmte via en verbruikt per jaar maar liefst 3000m3 gas voor verwarming. Een vergelijkbaar goed geïsoleerd huis heeft maar 700m3 gas nodig voor verwarming. Dat verschilt 1700 euro per jaar. De meeste huizen zijn eenvoudig te isoleren zonder verbouwing. Spouwmuurisolatie wordt vanaf de buitenkant in de muur gespoten en is in enkele uren klaar. Binnen ontstaat er geen stof of vuiligheid. Isoleren verbetert het comfort van uw woning: minder damp op de ramen, warmere vloeren en minder geluidsoverlast van buiten.

Wanneer kan spouwmuurisolatie niet toegepast worden?

Spouwmuurisolatie kan niet geinjecteerd worden wanneer de spouw sterk vervuild is. Een gelijkmatige verdeling van de parels is essentieel om een degelijke isolatie te garanderen. Wanneer resten van mortel of puin aanwezig zijn in de spouw ontstaan er koudebruggen. Dit kan resulteren in vocht of schimmelplekken.

Is Nu-Isoleren.be ATG gecertificeerd?

Nu-Isoleren.be beschikt over de nodige certificering ATG die van ons uw ideaal isolatiebedrijf maken. 100% tevredenheid gegarandeerd!

Vraag Uw Offerte Aan

    Spouwmuurisolatie injecteren?

    Nu-Isoleren.be staat steeds paraat voor u. Snelle opvolging verzekerd.
    De beste prijzen en service bij Nu-Isoleren.be! 100% tevredenheid gegarandeerd!

    Vraag Hier Uw Offerte Aan

    Toonaangevend In Kwaliteit

    Onze Isolatie Merken

    Reviews page